ZANIMLJIVOSTI

Haljina od 25 kilograma

Modna dizajnerka iz Kine Guo Pei kreirala je neverovatnu haljinu koja je proslavila u svetu mode. Haljina sa žutim ogrtačem je postala pravi hit u medijima na proleće ove godine kada ju je nosila poznata pop diva sa Bahama, Rijana, na jednom od najznačajnijih večeri u modnom kalendaru - Met Gala Balu u Njujorku. Ono što je privuklo pažnju javnosti je upečatljiv izgled ove haljine ali i činjenica da je njen ogrtač težak neverovatnih 25 kilograma i da je za njegovu izradu bilo potrebno 50.000 sati.

Haljina od 25 kilograma - Vera Wang

„Obožavam ovu haljinu! Ne mogu da hodam bez ičije pomoći, ali je vredna žrtve. Odmah me je privukla carska žuta boja haljine po kojoj je izvezeno hiljade prelepih cvetova,“ izjavila je Rijana dok je hodala crvenim tepihom dodajući kako se u njoj oseća kao kineska kraljica. Dizajnerka Pei se takođe oglasila u medijima rekavši: „Kada sam završila haljinu, nisam bila sigurna da li će iko moći da se izbori sa njenom znatnom težinom od 25kg. Samo žena sa velikim samopouzdanjem može da je iznese na pravi način. Drago mi je da je Rijana to uspela.“

Kreatorka ove nesvakidašnje haljine, Guo Pei, rođena je u Pekingu 1967. godine i upravo tu je pronašla inspiraciju za boju, ekstravaganciju i eleganciju žute haljine. Sama Guo Pei ističe da se Peking u kom je odrasla prilično razlikuje od današnjeg. Ona kaže: „Peking je tada bio oličenje sivila. Ljudi su samo nosili siva i maslinasta odela u skladu komunističkog duha. Sećam se da sam htela da nosim žutu haljinu i da mi je rečeno da ne mogu zato što običnim ljudima nije dozvoljeno da nose žuto.”

Čini se kao da je to sivilo nekadašnjeg Pekinga u njoj probudilo želju za umetnošću i bojama. Još kao dete Guo Pei je volela da slika, ali njen otac, oficir Komunističke partije, je nije podržao u tome misleći da od toga ne može da živi. Na sreću sveta mode, u ovoj prilično strogoj atmosferi, iz nužde, stvorena je još jedna strast. Naime, njena majka je, kao i većina porodica u to vreme, sama šila garderobu i Guo je bila prinuđena da joj pomaže u šivenju odeće. Vremenom, to joj je postao hobi, a godinama kasnije i profesija.

Nedugo nakon završetka studija modnog dizajna Guo Pei je postala glavni dizajner prve nezavisne firme za odeću u Kini. Danas ova uspešna kreatorka ima salon venčanica i svoju liniju visoke mode sa preko 500 zaposlenih i listu klijenata koja uključuje poznate zvezde iz celog sveta. Njene ekstravagantne kreacije na kojima dizajnerka lično radi mesecima pa čak i godinama dostižu cenu i do 800.000 dolara. Guo se takođe zalaže na održavanju kineske kulture što se najbolje odražava u njenim tradicionalnim kineskim venčanicama čija je cena oko 8.000 dolara. Sudeći po njenim neobičnim kreacijama, Guo Pei je na putu da postane kineska Vera Wang.

O nama

New York Bride - salon venčanica Beograd. U našem salonu za iznajmljivanje venčanica možete pronaći unikatne Vera Wang venčanice, Oscar de la Renta venčanice, kao i venčanice drugih renomiranih američkih dizajnera, Monique Lhullier, Anne Barge, Ines di Santo i Romona Keveza. Čekamo Vas u prijatnom ambijentu u Bulevaru Kralja Aleksandra sa mnogobrojnim promocijama, popustima i poklonima. Pratite našu Facebook stranicu za najnovije zanimljivosti iz sveta mode i venčanja.