ZANIMLJIVOSTI

Venčanje u Kini- kombinacija tradicije i modernog

Ni venčanja u Kini nisu kao što su nekad bila. Sve se menja, pa i kruti, zatvoreni i vrlo tradicionalni običaji u Kini.

Šeng Zuksing i njen verenik Žang Ping priredili su svadbu za 60 gostiju u lučkom gradu Tijanđin, jugoistočno od Pekinga. Poput mnogih zapadnjačkih udavača širom sveta, i Šeng je imala belu venčanicu, deveruše i bidermajer. I unajmila je nekog ko će voditi računa o svemu. Planera i organizatora večanja. Da ste se, kojim slučajem, obreli u Kini pre deset godina, ne biste naišli ni na jednog planera venčanja. Ovo zanimanje je tek od skora postao vrlo unosno i vrlo potrebno u zemlji koja polako počinje da ima sluha za svet izvan kineskog zida.

Šeng i Žang nisu isključili tradicionalne elemente u svom venčanju, kao na primer “hongbao” (novac koji se stavlja u crvene koverte), ali i vatromet. Nisu izostavili ni onaj deo da mladoženja ne vidi mladu dok daje mito za nju i odgovara na pitanja mladinih rođaka poput “Kad su se upoznali?” ili “Kad su prvi put otišli na večeru?”.

Mladi Kinezi sve češće prihvataju zapadnjački uticaj i unajmljuju dobrog fotografa koji će svaki njihov korak u najvažnijem danu u životu učiniti večnim. Vole da se fotografišu, ali ne kao na Zapadu. Oni to urade koji mesec pre venčanja, u iznajmljenim odeliima ili na nekim posebnim mestima. Ponekda se slikaju i u studiju, sa Ajfelovom kulom u pozadini, a nekad se odlučuju i za zanimljive lokacije u zemlji ili inostranstvu.

Venčanje u Kini

Bez obzira koliko zapadnjački moment meša svoje prste i ulazi na velika vrata u tipična kineska venčanja, jer se danas sve češće u Kini organizuju i devojačke večeri, ipak se mladi Kinezi pridržavaju i običaja. Tako će bračni par pre prihvatiti crveni koverat sa novcem umesto da gostima potura listu želja. Neće im slobodni termin u restoranu diktirati datum venčanja, već će se pre odlučiti za povoljan datum ili dan konsultujući vračaru, ne vodeći računa da li je ponedeljak ili subota.

Vreme kada se venčanje dešava se razlikuje od regije do regije u Kini. U severnom delu, venčanja se dešavaju ujutru i ceremonija se završava do podne, dok se južno od Šangaja venčanja dešavaju u popodnevnim i večernjim satima. Venčanje Šeng i Žanga je počelo u 10,58 časova (to je, navodno, bio srećan termin) i završilo se u 15 sati.

Drugi rastući trendovi u Kini su mala, intimna venčanja na Baliju ili Tajlandu, kao i venčanja na krstarenjima.

Venčanje u Kini

Sve je više planera venčanja u Kini, a samo u Pekingu postoji više od 1.000 agencija koje pružaju ove usluge. Centar za venčanja “Lepa Kina” vodi kurseve za buduće planere venčanja koji traju 12 dana i koštaju oko 3.000 evra.

O nama

New York Bride - salon venčanica Beograd. U našem salonu za iznajmljivanje venčanica možete pronaći unikatne Vera Wang venčanice, Oscar de la Renta venčanice, kao i venčanice drugih renomiranih američkih dizajnera, Monique Lhullier, Anne Barge, Ines di Santo i Romona Keveza. Čekamo Vas u prijatnom ambijentu u Bulevaru Kralja Aleksandra sa mnogobrojnim promocijama, popustima i poklonima. Pratite našu Facebook stranicu za najnovije zanimljivosti iz sveta mode i venčanja.